Meisi

Raison du Pic d'Espade

"Meisi"
s. 21.5.2020, narttu
pieniamerikanpaimenkoira
musta valkoisin ja tan-merkein
44 cm / 14 kg (19 kk iässä)

kasv. Norbert Gainche, Ranska
om. Johanna Kämäräinen, Tampere

Meisi KoiraNetissä
Meisi MAS Databasessa

Meisi aikuisena:

Kovin aikuinen ei tuo reilu vuotias Meisi ole, mutta ainakin jo vähän kypsempi. Meisi on aina valmis tekemään mitä tahansa, ja rakastaa kaikkea puuhaa. Meisi on erittäin vilkas koira, ja ehtii tekemään noin tuhat asiaa siinä missä mamma vasta ajatteli ensimmäistä. Meisi myös oppii uudet asiat todella nopeasti, niin hyvässä kuin pahassa.

Meisi ei käytä ääntään juurikaan, paitsi vahtiessaan ja innostuessaan se saattaa haukahdella. Se myös koittaa haukahdellen komentaa Tupulta luita itselleen. Meisi ei ole kovinkaan kova vahtimaan, pöhähtelee silloin tällöin. Aksassa saattaa haukahdellen komentaa mammaa, jos asiat tapahtuvat liian hitaasti, huonosti, muuten vaan tylsästi... Eli palautetta todella saa. Meisi piippailee kun on tylsää, ja onkin harjoitellut paljon vain oleskelua kiihdyttävämmissä tilanteissa.

Meisi on todella nopea aksakoiran alku, ja toivottavasti saan koulutettua siitä mahdollisimman suuren potentiaalin ulos! Se on nopea ja haluaa onnistua. Meisi turhautuu aika nopeasti, jos palkkaa ei tipu ja virheitä toistuu, joten sen kanssa treenin mielekkyys on avainasemassa.

Meisi on rohkea, eikä sillä ole alusta-arkuuksia tai muutakaan. Meisi ei reagoi koviin ääniin (ilotulitteet, rakennustyömaat ym), mutta ukkosella sitä ilmeisesti jännittää hieman kova tuuli, helisevät ikkunalasit sun muut, ja saattaa niitä ihmetellä. Kuitenkaan missään stressitiloissa se ei silloinkaan ole, mutta selkeästi reagoi enemmän kuin yleensä. 

Lampaita kohtaan innostus on hieman lopahtanut, tai tilalle on tullut hieman jännittämistä ja sijaistoimintoja. Pidetään taukoa lampaista, ja katsotaan tilannetta uudelleen!

Meisi pentuna:

Meisi on ollut hyvin aktiivinen pentu. Ensimmäisten 6kk aikana rauhoittuminen oli sille aika hankalaa ja sitä harjoiteltiin kotonakin paljon. Meisin mielestä Tupussa roikkuminen 24/7 olisi ollut paljon hauskempaa! Noin 7-8 kk iässä alkoi tapahtua tietynlaista rauhoittumista ja kotonakin maltettiin nukkua kaverin kanssa samassa tilassa rennosti. Myös "iltavillit" jäivät pois. Meisistä tuli sisäsiisti n. 7kk iässä. Meisi ei pentuna ollut kovin kiinnostunut tuhoamaan asioita, se keskittyi luiden järsimiseen.

Meisi motivoitui jo pentuna erityisen hyvin ruualle ja lelulle. Kuitenkin ruoka näyttäytyi hieman vahvempana palkkana. Meisi on aina ollut todella innokas tekemään mitä vain, ja pentunakin innostui heti kaikesta uuden oppimisesta. Kuitenkin vauhtia oli usein enempi kuin malttia, joten ohjaajalta vaadittiin pitkiä hermoja ja rauhallista otetta.

Meisi aloitti pentuna tekemään agilityn alkeita ja tokon pohjia. Molemmista lajeista se innostui kovasti, ja nauttii minkä vain tekemisestä. Myös lampaisiin Meisi pääsi tutustumaan jo ensimmäisen vuotensa aikana ja esitti kiinnostusta eläimiä kohtaan.

Ihmiset ovat Meisin mielestä aina olleet superkiinnostavia. Meisin kanssa on pennusta pitäen harjoiteltu ihmisistä luopumista vastaehdollistaen joka paikassa - lenkeillä, hallissa, rappukäytävässä... Myös muut koirat ovat tietenkin todella ihania Meisin mielestä ja luopumistreeniä on tehty paljon niistäkin. Meisi sai pentuna lisänimen "kusiruisku", koska oli varsin kova ilopissailemaan. Parhaimmillaan ilopissailua tapahtui vielä yli vuodenkin iässä, kun oikein lempi-ihmisiä näki pitkästä aikaa.

Kotona Meisi oli jo pentuna todella läheisyydenkipeä ja tykkäsi olla siellä missä ihmisetkin. Mieluiten tietenkin nukkua vaikkapa ihmisen mahan päällä. Meisi on varsinainen pusukone!


Terveys:

lonkat: C/B (syy: hieman matala lonkkamalja, ei nivelrikkoa)
lonkat (Saksa): B2
kyynärät: 0/0
polvet: 0/0
selkä: LTV0, VA1 (aste 1, lievä), lukumäärä: 1 (viimeisessä rintanikamassa vaillinaisesti kehittyneet kylkiluut)
olat: terveet 

silmät: ok
sydän: ok
hampaat: normaali purenta, ei hammaspuutoksia

prcd-PRA, CEA, HUU, HSF4, CMR1, CD, CDDY: +/+ (terve)
MDR1, DM: +/- (kantaja)

Lisäksi testattu 210 muista roduista löytynyttä sairausgeenimuotoa, joista ei löydöksiä.

Monimuotoisuus 43%

Meisille on tehty MyDogDna-testi (v. 2020), johon yllämainitut tulokset perustuvat. Tästä raporttiin! 

CDDY/CDPA testattu Labogenin kautta. 

 


Sukutaulu

Raison du Pic d'Espade

DOB: 21.5.2020
black tri
brown eyes
long tail
red carrier
Oslo du Pic d'Espade

black tri
(one blue eye)
NBT
Abingtons Treasure I Am

black tri
Abingtons Da Vinci Mercyme Dressed For Success
Teacup Treasures Princess Kate Of Abington
Teacup Treasures Because I Can Teacup Treasures Hitch en Up
Teacup Treasures Tiana
Native Moonbaby du Pic d'Espade

red merle
Moonbaby's When It Counts Legacy's Live Free Or Die
Alta Chyna Rose
Moonbaby's All American Girl Moonbaby's Ride The Lightning
Moonbaby N' Destiny's You Wish
Nouchka du Pic d'Espade

blue merle
long tail
Abingtons Skyview Act Of Valor

black tri
Teacup Treasures Luke Teacup Treasures Hitch en Up
Teacup Treasures Mocha
Abingtons Mercyme Vera Wang Mercyme Dressed For Success
Mayes' Mercyme Lil Bonnie
Ashland's God Guns Guts n Glory

blue merle
Ashland's Bringing The Heat Iq's No Commitments
Moonbaby's Walk On The Wild Side
Ashland's Nothing But Trouble Boot Tops Indigo Blue
Boot Tops The Whole Shabang

paimennuskuva © Sofia Suchkova


Näyttelytuloksia

18.12.2021 Helsinki Winner
Joseph Reno, USA
NUO1 ERI SA

"Proper proportions, good substance and condition. Proper side gait. Could work all day."


5.9.2021 SSKY erkkari, Lahti
Jari Partanen (NOR)
JUN-EH

"Koon ylärajoilla (44cm), tänään hieman ilmava. Mallikas pää ja oikea ilme. Hieman pyöreä kallo-osa. Hyvät leuat, oikeat korvat. Hyvin kaunis kaula, joka kiinnittyy hyvin kauniisti runkoon. Turhan pitkä lanneosa, erinomainen lantio. Nuorekas eturinta, vielä matala rintakehä. Hyvä luusto, hieman litteät tassut. Juuri hyväksyttävät värimerkit päässä. Kesäkarva. Riittävän tehokas sivuliike, turhan löysät kyynärpäät. Miellyttävä käytös."


31.7.2021 Pori KV
Mari Lackman
JUK2 EH

"Koon ylärajalla, hyvä pään sivuprofiili. Hieman raskaat korvat, hyvä kaula. Seistessä suora selkälinja, liikkeessä tänään välillä köyristyy. Hyvin kulmautunut edestä, polvikulma voisi olla voimakkaampi, jyrkkä lantio, korkeahko kinner. Keskipitkät liikkeet. Tarvitsee kehätottumista."


23.7.2021 Kalajoki RN
Elina Haapaniemi
JUK2 EH

"14kk vanha kooltaan ylärajalla. Ystävällinen, vilkas narttu. Hyvä kallo, kuono-osassa voisi olla hieman vahvuutta. Hyvä purenta. Riittävä runko, sopivat takakulmaukset. Saisi esiintyä hieman rauhallisemmin. Kantaa häntäänsä selän päällä seistessä ja liikkeessä. Hyvät sivuliikkeet, etuaskeleen tulee vakiintua."


3.7.2021 Tuusniemi RN
Leni Finne
JUK1 EH

"Riittävät mittasuhteet ja luusto. Melko kapea pää, hyvät silmät ja korvat, hyvä kaula ja ylälinja, niukka eturinta, niukat etukulmaukset, oikea rintakehä, jyrkkä lantio. Melko niukat takakulmaukset, liikkeessä takakorkea, turhan kippura häntä."