Pentuja toiveissa keväälle -22

Meillä on toiveissa pentuja Tupulle toukokuussa 2022! Sulhoksi on valikoitunut komea Sisu.

Kuvassa Sisu ja Tupu tutustumassa ensimmäistä kertaa tammikuussa -22.

Hymysuu

"Sisu"

paimensukuinen lapinkoira
s. 16.11.2017
musta ruskein ja valkoisin merkein
n. 49 cm / 19 kg

lonkat: A/A
kyynärät: 0/0
selkä: LTV0, VA0, SP0
silmät: terveet (01/22)
polvet: 0/0
olat: terveet

sydänkuuntelu ok
ei hammaspuutoksia, saksipurenta
normaalit kivekset
DM, pompen, prcd-PRA: terve

LTE 174p +++

Muuta terveydestä: Ei allergioita, kutinoita tms. Joskus reagoi herkemmin vatsallaan esim. raakaan lihaan, mutta nappulan vaihdokset eivät tuota ongelmia. Muutama silmätulehdus ollut, ja ne ovat hoituneet antibioottitipoin. 

Mierka Piparkakku

"Tupu"

paimensukuinen lapinkoira
s. 18.12.2018
riistaparkki vaalein merkein
n. 43 cm / 14 kg

lonkat: A/A
kyynärät: 0/0
selkä: LTV0, VA1
silmät: terveet (04/21)
polvet: 0/0

sydänkuuntelu ok
ei hammaspuutoksia, saksipurenta
DM, pompen, prcd-PRA, CMR: terve
IFT122-PRA testi tilattu

RTK1 (+ yksi tulos avoimesta luokasta)
näyttelyissä EH
PAIM-T ei läpäisty

Muuta terveydestä: Ei allergioita, kutinoita, yliherkkyyksiä tms. Kerran pentuna närästysepäily, mutta taisi ollakin vain valeraskauteen liittyvää, koska oire poistui täysin. Yksi pissatulehdus yhden juoksun jälkeen. "Pikkusisko" taisi auttaa liikaa putsauksessa....


Huomasin vuoden lopulla, että Sisu oli käynyt terveystarkeissa ja luonnetestissä mitä hienoimmin tuloksin! Sattumalta oma elämäntilannekin näytti vihreää valoa kevätpennuille... Joten eikun ottamaan yhteyttä Sisun emäntään! Sovimme tammikuulle treffit, jotta voisimme tutustua puolin ja toisin, ja koiratkin saisivat tutustua toisiinsa. Suosin tilanteita, jossa koirat saavat olla vapaana ja enemmän omia itsejään ilman hihnan tuomaa jännitettä. Tämän vuoksi paikaksi valikoitui kiva koirametsä Hämeenlinnan lähellä. Sisu ja Tupu ravailivat ensitreffeillään pitkin polkuja kuin mikäkin vanha pariskunta.. Heh, se oli hauskaa ja liikuttavaa katseltavaa. Koirat tulivat keskenään toimeen erinomaisesti.

Tupu on luonteeltaan hyvin lempeä ja hieman turhan pehmeä ajoittain. Sisun itsevarma ja vilkas luonne toivottavasti tasoittaa tilannetta, ja tavoitteenani on saada pentuihin vähän enemmän potkua ja itsevarmuutta! Luonnettahan on tietysti mahdotonta ennustaa, mutta kaiken kaikkiaan odotettavissa on lempeitä, aktiivisia, omaan ihmiseen kiintyviä pentuja. Pennuilla saattaa esiintyä kiinnostusta riistaan, mutta hyvällä kouluttamisella viettiä on mahdollista saada hallintaan. Molemmat vanhemmat ovat osoittaneet kiinnostusta paimennustehtäviin, mutta Tupu kaipaisi hommaan vähän itsevarmuutta. Tupu on pitänyt nyt 1,5v taukoa lampaista, joten tämän hetken tilannetta en varmaksi tiedäkään.

Lyhyesti Sisusta: Sisu asustelee perheen ainoana koirana rivitalokodissa Hyvinkäällä. Sisu on kiltti koko perheen koira, mutta on vahvasti leimautunut emäntäänsä. Sisu viihtyy ihmisten vierellä ja on mielellään mukana niin pyykkihuollossa kuin keittiöhommissa, se pystyy kuitenkin viettämään aikaa nukkuen omissa oloissaankin. Pölynimuri ei ole paras kaveri, vaan mieluummin Sisu väistää sohvalle. Sisu rakastaa rapsuttelua ja ohjaa tassullaan rapsutukset juuri oikeaan kohtaan. Se tykkää vetoleikeistä ja ottaa mielellään kiinni heitettyä palloa. Sisu on pystynyt olemaan yksin kotona tuhoamatta paikkoja työpäivien ajan jo pennusta saakka.

Sisu on luonteeltaan vilkas, valpas ja itsevarma. Se oppii melko helposti uusia temppuja. Sisun kanssa ei olla harrastettu mitään. Kertaalleen käytiin lampailla ja Sisu olisi mahdollisesti lisäkoulutuksella paimennustaipuvainen.

Sisu viettää aikaa vapaana mökillä ollessa. Se lähtee riistan perään sekä näkö- että hajuhavainnon saatuaan. Enimmillään on ollut porojen perässä noin 20min, ja palaillut sieltä itsekseen. Normaalitilanteessa vapaana viihtyy mökin pihapiirissä seuraillen tapahtumia ja mukana touhuten. Metsässä kulkiessa pysyy näköyhteyden päässä ja tulee luo kutsusta.

Turkki on pehmeä, sileä ja helppohoitoinen. Pohjavillan irrotessa vaatii pohjavillaharan käyttöä. Pesua tarvitsee vain näkyvään likaan tai karvan irrotessa nopeuttamaan pohjavillan irtoamista.

Ulkoillessa Sisu isottelee osalle uroksista, narttujen kanssa tykkää olla. Ei välitä mitään vastaantulevista pyöräilijöistä, pyörätuoleista, rullaluistelijoista, lastenvaunuista tms. Epäilyttävästi käyttäytyvät/liikkuvat ihmiset saavat osakseen haukun. Sisu tykkää sekä lapsista että aikuisista.

Sisun oma insta: @lappari_sisu

Tupusta löydät enemmän infoa sen omalta sivulta!  

Kaikki alkoi jo kesällä 2020, kun bongasin Instassa komean, nuoren uroksen, Sisun! Katselin Sisun kuvia ihastuneena ja kyselin viestillä Sisun luonteesta, ja että olikohan aikeissa joskus viedä Sisua terveystarkkeihin. Sisun emäntä vastasi, että kyllä aikanaan tarkoitus on viedä. Jäin seurailemaan Sisua ja pohdiskelemaan, olisiko siinä Tupulle mahdollinen sulhanen joskus.

Pentueen terveydestä: 

Molemmat vanhemmat ovat varsin terveitä luustoltaan, eikä kumpikaan ole koskaan oireillut mistään. Tupu käy säännöllisesti hieronnassa, ja jumittaa aina välillä selkäänsä (veikkaan että jollain pampailla on osuutta asiaan, kun loikkii kamikazena päälle). Myös Sisua hierotaan säännöllisesti. Molemmat vanhemmat ovat varsin kattavasti terveystarkastettu, ja riskejä tällä tavoin on koitettu minimoida. Tietenkään kukaan kasvattaja ei voi luvata 100% terveitä pentuja, mutta ainakin lähtökohdat ovat toiveikkaat terveyden osalta. Tupulla on selässään VA-muutos, eli sillä on viimeisen rintanikaman kylkiluut hieman vajaasti kehittyneet. Tämä muutos on lähinnä kosmeettinen, mutta oli onni löytää selästään puhtaaksi kuvattu uros. Molemmat vanhemmat ovat myös geenitestien osalta puhtaita. 

Tupun puolelta suvun riskit addisonin taudin, epilepsian ja kilpirauhasen vajaatoiminnan osalta ovat hieman keskiarvoa suuremmat ja suvussa on kivesvikariskiä. Cushingin taudin osalta riskit Tupun suvussa ovat rodun keskiarvoa hieman pienemmät. Sisun puolelta riskit (addison, epilepsia, kilppari) ovat rodun keskiarvon tasoa, mutta Cushingin taudin osalta keskiarvoa hieman pienemmät. Tupun emällä Heilillä (s.2015) on ilmennyt nyt viime aikoina jotain närästykseen viittaavaa. Mitään kummempaa syytä ei ole närästykselle löytynyt, ja sopivan ruoan etsintä Heilille jatkuu.

Yhdistelmä on Lappalaiskoirat ry:n jalostustoimikunnan hyväksymä.

Voit tutustua suomenlapinkoirien jalostukseen liittyviin asioihin tarkemmin näistä linkeistä:

Lappalaiskoirien jalostuskriteerit

Paimensukuisen Lapinkoiran seura


Mitä toivon tulevilta kodeilta?

Aika näyttää, millaisiksi pennut kasvavat. Pennut myydään lemmikeiksi, mutta ne myydään vain aktiivisiin koteihin. Aktiivisuudella tarkoitan sitä, että koira saa riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja elämäänsä. Aktiviteetit voivat olla mm. temppujen opettelua, yhdessä harrastamista, aktivointia ruoan kanssa, mitä tahansa. Etenkin nuoret koirat vaativat paljon aivotyötä, ja ihan tietysti peruskouluttamista. Autan mielelläni virikkeiden keksimisessä, ja suosittelen esimerkiksi pentukurssille osallistumista. Lapinkoirat nauttivat ulkoilusta, ja ovatkin omimmillaan "ulkoilmaihmisten" seurana.

Otan kauppahinnan lisäksi 100 euron suuruisen pantin, jonka maksan takaisin kun kasvattini on virallisesti terveystutkittu (n. 2-3-vuotiaana). Myös "kotikoirat" on tärkeä tutkia huolellisesti, koska terveystutkimukset antavat tärkeää tietoa minulle kasvattajana, uroksen omistajalle sekä koko populaatiolle. Autan mielelläni kaikissa terveystutkimuksiin liittyvissä kysymyksissä.

Toivon, että kodit ovat yhteistyökykyisiä ja pitävät yhteyttä kanssani myös tulevaisuudessa. Järjestän kasvateilleni yhteisiä tapaamisia (Pirkanmaan alueella pääasiassa), ja toivon tietysti innokkuutta myös osallistua joskus niihin.

En varaa pentuja kenellekään ennen niiden syntymää. Pennut valikoidaan (kasvattajan toimesta) uusiin koteihinsa n. 6 viikon iässä, kun niiden luonteet alkavat enemmän näkyä. Tutustu lisää kasvatusperiaatteisiini tällä sivulla. Jos sinulla on kiinnostusta pentuetta kohtaan, niin täytäthän lomakkeen huolellisesti yhteystietosivulla, kiitos.